Auteur Topic: Ingangsdatum vrijstelling APK 50 jaar en ouder  (gelezen 861 keer)

DUETTO

  • Moderator
  • CCN_Lid
  • Sr. Member
  • ***
  • Berichten: 268
    • Bekijk profiel
Ingangsdatum vrijstelling APK 50 jaar en ouder
« Gepost op: mei 19, 2017, 11:38:25 am »
 
Ingangsdatum vrijstelling APK 50 jaar en ouder
 
FEHAC heeft zich met succes ingezet voertuigen van 50 jaar en ouder vrij te stellen van APK. Deze vrijstelling zou 20 mei 2018 in moeten gaan. Onlangs ontvingen wij van onze contactpersonen binnen het Ministerie van Infrastructuur en Milieu signalen dat de deze voor velen zeer gewenste vrijstelling mogelijk nog heel even op zich laat wachten:

In 2014 heeft de Europese Unie een nieuwe richtlijn voor periodieke technische controle van motorvoertuigen en aanhangwagens aangenomen (“de APK-richtlijn). De bepalingen uit de richtlijn moeten uiterlijk 20 mei 2017 worden omgezet in nationale wet- en regelgeving en een jaar laten worden toegepast. De richtlijn kent enkele optionele bepalingen die lidstaten mogen toepassen, zoals de vrijstelling voor voertuigen van historische waarde. Op advies van het SO APK heeft de minister van Infrastructuur en Milieu besloten voertuigen van historische waarde die ouder zijn dan 50 jaar vrij te stellen van de APK-plicht.

Hiervoor moet het Besluit voertuigen worden aangepast. Het proces hiervoor was in gang gezet. Door het verwerpen van het wetsvoorstel voor kentekening van landbouw en bosbouwtractoren door de Tweede Kamer is de aanpassing van het Besluit voertuigen on hold gezet, omdat er -naast de vrijstelling van 50 jaar- ook bepalingen voor de APK voor snelle tractoren waren opgenomen in de aanpassing van het Besluit Voertuigen. Het ministerie beraadt zich momenteel over de wijze waarop de APK-plicht voor snelle tractoren alsnog kan worden geregeld. Zodra hier meer duidelijkheid over is, kan het proces van aanpassing van wet- en regelgeving weer in gang worden gezet. Door deze situatie is het niet meer zeker dat de beoogde vrijstelling van 50 jaar kan ingaan op 20 mei 2018. We hopen natuurlijk dat we het zo snel mogelijk kunnen realiseren.   

Ook al is er nog steeds een kans dat de geplande ingangsdatum wel wordt gehaald, het lijkt ons toch op zijn plaats hier in dit vroege stadium aandacht aan te schenken..
Van eventueel uitstel zal zeker geen afstel komen, en we houden u over dit dossier op de hoogte.
 
FEHAC Secretariaat
Kosterijland 15
3981 AJ Bunnik

T 085 - 303 46 51
E secretariaat@fehac.nl
www.fehac.nl
 
 
 
Publicaties
Informatie uit deze nieuwsbrief is vrij van rechten. Artikelen mogen geheel of gedeeltelijk worden overgenomen, mits de bron wordt vermeld.

 
Met vriendelijke groet, Mark

CobraClub Nederland Forum

Ingangsdatum vrijstelling APK 50 jaar en ouder
« Gepost op: mei 19, 2017, 11:38:25 am »