Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - DUETTO

Pagina's: [1] 2 3 ... 18
1
Voorstellen / Re: SunbeamTiger
« Gepost op: oktober 13, 2021, 09:50:28 am »
Beste Jeroen,

Als het bouwen van een Cobra je droom is zijn er best nog mogelijkheden. Kijk maar eens naar een BNL cobra van Daxbenelux. Dit is een combinatie van een Dax opgebouwd op een TVR chassis. Als je het mij vraagt een super combinatie.

Groeten Mark

2
Voorstellen / Re: Even voorstellen: Thijs
« Gepost op: oktober 13, 2021, 09:44:48 am »
Welkom Thijs,

Mooie Cobra. Wie weet tot ziens.

Groeten Mark

3
The Cobra shop is open / Gezocht klassieke kuipstoelen
« Gepost op: juli 04, 2021, 09:28:53 am »
Ik ben op zoek naar een set kuipstoelen met stoelgeleiders voor in de Cobra. Staat niet zo belangrijk want ze worden opnieuw bekleed. De foto is voor het idee. Groeten Mark 0629383915

4
Cobra: algemene discussie / FEHAC-verkiezingsspecial maart 2021
« Gepost op: maart 10, 2021, 15:36:09 pm »

FEHAC-verkiezingsspecial maart 2021      
   
Oldtimers op weg naar de Tweede Kamer verkiezingen
Voor de huidige leden van de Tweede Kamer is de ijscokar van ondernemer Moes het enige mobiel erfgoed dat ze dagelijks tegenkomen. Maar het bedrijf van ijscoman Moes dreigt de nek te worden omgedraaid door het verbod op klassieke bromfietsen in de milieuzone van de gemeente Den Haag.
   
Gevraagd naar partijstandpunten
Reden genoeg om de verschillende partijen in de aanloop naar de Tweede Kamer verkiezingen van maart 2021 te vragen hoe ze tegenover het behoud van en rijden met ons mobiel erfgoed staan. Van de gevestigde partijen reageerden VVD, CDA, SP en SGP. Van de nieuwkomers namen Code Oranje, Modern Nederland, de Piratenpartij, de Liberale Partij, Volt en Jezus Leeft de moeite om ons te antwoorden.
   
Oldtimer nauwelijks genoemd in verkiezingsprogramma’s
De FEHAC heeft de verkiezingsprogramma’s van de partijen erop nageslagen. Daarin kwamen we maar één keer het woord oldtimer tegen. Dat is bij D66. Deze partij wil BPM gaan heffen op oldtimers. Hoe precies is onduidelijk maar mogelijk wordt bij import enige vorm van belasting geheven. Verder wil de VVD tegen betaling een persoonlijk kenteken mogelijk maken. MO-RR-IS zou dan in de toekomst een optie zijn.
   
SP is de uitzondering op links
Globaal weten uit ervaring dat we de oldtimervrienden vooral op rechts en in het midden moeten zoeken en dat van de linkerkant maar weinig heil te verwachten valt. Partijen, zoals GroenLinks en PvdD hebben het klimaat hoog in het vaandel en leveren kritiek op alles wat nog fossiele brandstof gebruikt. Lees verder.
   
Bij PVV en FvD ontbreekt een klimaatstandpunt
Bij PVV en FvD is onduidelijk wat hun standpunt is over oldtimers en mobiel erfgoed. Een klimaatstandpunt ontbreekt in het verkiezingsprogramma van zowel Wilders als Baudet. Op de vragen van de FEHAC werd niet gereageerd. Of enige waardering voor het mobiel erfgoed bestaat moeten we afleiden uit het stemgedrag in de afgelopen jaren. Lees verder.
   
VVD, CDA en SGP zijn pro-mobiel erfgoed
De VVD is trots op het mobiel erfgoed in Nederland. Het CDA vindt mobiel erfgoed prachtig: een rijdend museumstuk in de open lucht. De SGP: ‘wie kijkt er niet nog een keertje om als er een mooie klassieker uit lang vervlogen tijden voorbijkomt gereden.” Wel vinden deze partijen dat uitzonderingen en vrijstellingen uitvoerbaar moeten zijn voor liefhebber-auto’s en dat die regelingen er niet zijn voor oude voertuigen voor dagelijks gebruik. Lees verder.
   
Nieuwkomers ook positief
Op het stembiljet ter grootte van een badlaken (citaat minister Ollongren) staan aan de rechterkant heel veel nieuwe partijen die om de gunst van de kiezer dingen. Vijf daarvan hebben ook een idee over de behandeling van oldtimers. Code Oranje met lijsttrekker Richard de Mos uit Den Haag vindt dat mobiel erfgoed zeker niet hetzelfde hoeft te worden behandeld als de reguliere vervoermiddelen en heeft “met verbijstering gadegeslagen hoe ijscoman Moes werd behandeld”. Lees verder.
   
Conclusie
Het politiek landschap overziend en kijkend naar de peilingen voor de Tweede Kamerverkiezingen lijkt een meerderheid aanwezig voor de oldtimer op straat. Een meerderheid die de oldtimer waardeert als mobiel erfgoed en culturele waarde en die de bestaande vrijstellingen intact wil laten. De FEHAC blijft een belangrijke speler om die mooie voornemens ook in de praktijk in daden om te zetten en zal de partijen blijven informeren en aanspreken.

Interesse in de brief die de FEHAC stuurde aan de verschillende partijbureaus?  Klik hier 
 
Publicaties
Informatie uit deze nieuwsbrief is vrij van rechten.
Artikelen mogen geheel of gedeeltelijk worden overgenomen, mits de bron wordt vermeld.
 
Website  https://www.fehac.nl/fehac-verkiezingsspecial-maart-2021/


Colofon
FEHAC Secretariaat
Kosterijland 15
3981 AJ Bunnik
☏ 085 - 303 46 51
✉ secretariaat@fehac.nl
@ www.fehac.nl
   

5
Voorstellen / Re: Nieuwe deelnemer
« Gepost op: januari 05, 2021, 19:55:11 pm »
Hoi Arjen,

Welkom op het forum. Er is behoorlijk wat informatie te vinden en anders vragen staat vrij. Wie weet tot ziens als het weer kan.

Succes Mark

6
Voorstellen / Re: Voorstellen
« Gepost op: oktober 28, 2020, 11:36:02 am »
Beste Rene,

Welkom bij de club. We zijn een gezellig clubje autogekken. De Cobra hobby is een leuke hobby waarbij je veel creativiteit in kwijt kan. Succes met de plannen.

7
Cobra: algemene discussie / Re: Gezocht foto's
« Gepost op: oktober 15, 2020, 11:26:37 am »
Ik begreep dat er een benzineleiding kapot is gegaan waardoor de benzine eruit spoot en de brand gelijk erg heftig was. En dat de brand binnen een paar seconden al een uitslaande brand was. Daar helpt geen enkel blusmiddel tegen. Maar in de meeste gevallen ben je er op tijd bij, spuit de benzine er niet uit en begint een brand klein en dan werken de FSS-blussers perfect.

De FSS-blussers zijn ook geen wondermiddelen maar een uitstekend alternatief voor de drukhoudende blussers. De Fire Suppression Systems blussers nemen de meeste bezwaren weg om een blusser in de auto te leggen. Is het niet voor je zelf dan kun je er iemand anders mee helpen.8
Pilgrims Place / Re: Zonnekleppen
« Gepost op: oktober 06, 2020, 12:07:46 pm »
Hoi Jeffrey,

Dax benelux heeft deze als het goed is op voorraad. 

9
Cobra: algemene discussie / APK-vrijstelling 50 jaar definitief per 1 januari 2021
« Gepost op: september 17, 2020, 14:00:23 pm »
APK-vrijstelling 50 jaar definitief per 1 januari 2021
 
FEHAC heeft zich met succes ingezet voor een APK-vrijstelling van voertuigen van 50 jaar en ouder. Deze vrijstelling gaat nu definitief in op 1 januari 2021. Die vrijstelling is niet zo maar gegeven: mobiel erfgoed wordt uitstekend onderhouden en maar zelden APK-afgekeurd. Want zonder goed onderhoud geen veilige, betrouwbare en rijklare oldtimer.

APK-vrijstelling 50 jaar
In 2014 heeft de Europese Unie een nieuwe APK-richtlijn aangenomen met de mogelijkheid voor de lidstaten om een vrijstelling van APK te geven voor voertuigen van historisch belang. De Stichting Overlegorgaan APK, waarin ook de FEHAC participeert, had de minister van Infrastructuur en Waterstaat al eerder geadviseerd om de oudste historische voertuigen vrij te stellen van APK.

Advies Stichting Overlegorgaan APK
Op basis van dit advies van de SO-APK heeft de minister van IenW recent besloten voertuigen van historisch belang die ouder zijn dan 50 jaar per 1-1-2021 geheel vrij te stellen van de APK-plicht. Deze wijziging geldt niet voor bussen en taxi's die gebruikt worden voor personenvervoer. Helemaal nieuw is de vrijstelling voor mobiel erfgoed niet: in 2008 werd al besloten om voertuigen van vóór 1960 vrij te stellen van APK.

Goed onderhouden en veilig
Er is door de jaren heen bij de APK van oldtimers door de RDW vastgesteld dat historische voertuigen doorgaans uitstekend worden onderhouden. Bij oldtimers is het aantal afkeuringen heel laag. Bij de APK zijn er ook zelden aanmerkingen op de veiligheid van deze voertuigen. De keuring van het mobiel erfgoed blijkt geen wezenlijke bijdrage te leveren aan de verkeersveiligheid. Goed onderhoud is en blijft vanzelfsprekend altijd noodzakelijk. En wie zekerheid wil kan natuurlijk altijd vrijwillig ook na 1 januari 2021 zijn historisch voertuig APK laten keuren.

10
Voorstellen / Re: Voorstellen - Roy
« Gepost op: september 01, 2020, 09:27:28 am »
Hoi Roy,

Welkom op het forum en succes met de Cobra.

Groeten Mark

11

APK-vrijstelling bij 50 jaar eindelijk goedgekeurd door het parlement
 
De Eerste Kamer heeft op 19 mei jl. een wijziging van de Wegenverkeerswet goedgekeurd om alle tractoren te gaan voorzien van een kenteken. Daarnaast werd voor snelle tractoren een APK verplicht en gelijk met die nieuwe APK-categorie werd besloten om alle voertuigen ouder dan 50 jaar vrijstelling te verlenen van de APK.
 
Inlossen van een oude toezegging
Met die vrijstelling wordt een ruim vijf jaar oude toezegging van de overheid eindelijk ingelost. Nu is de RDW aan zet om de vrijstelling ook daadwerkelijk in te gaan voeren. Dus nog even een paar maanden geduld voordat alle voertuigen uit de ‘sixties’ en daarvoor nooit meer op bezoek hoeven bij de APK-keurmeester. De FEHAC heeft zich al heel lang ingezet - en dat is nu eindelijk met succes bekroond! - om dit resultaat te bereiken.
 
Goed onderhouden voertuigen met weinig gereden kilometers
De Algemene Periodieke Keuring APK voor personenauto’s en bestelwagens is in 1985 ingevoerd. Op 1-1-2008 werden uitzonderingen voor oldtimers van kracht. 30 jaar en ouder hoefde nog maar eens in de twee jaar naar de keuring. Alle historische voertuigen met een Datum Eerste Toelating DET voor 1-1-1960 werden helemaal vrijgesteld van een APK. De voornaamste reden voor de APK-vrijstelling was dat historische voertuigen toen ook al liefhebbersvoertuigen waren, die uitstekend werden onderhouden en waar maar weinig mee werd gereden. Bovendien ontbrak het de APK-keurmeesters doorgaans aan gedegen kennis over de hele oude voertuigen. Die redenen voor vrijstelling staan nu in 2020 nog recht overeind.
 
APK-vrijstelling voor 50+ voertuigen rechtzetten van vergissing in het verleden
De wetgever heeft destijds per abuis het jaartal 1960 als vaste datum in de APK-regelgeving opgenomen. Sinds de invoering van de vrijstelling in 2008 is de APK-vrij-grens steeds verder in het verleden komen te liggen, waardoor nu een voertuig pas bij 60 jaar oud APK-vrij is. Wat er straks gaat gebeuren met de APK-vrijstelling bij 50 jaar, is gewoon het herstel van een in het verleden gemaakte vergissing. 
 
Goed onderhoud en weinig afkeuringen
De RDW houdt van de APK-keuringen bij welke problemen en gebreken er spelen. Daarbij blijkt steeds dat mobiel erfgoed goed wordt onderhouden en verreweg het minste aantal afkeuringen kent. In deze categorie zijn er wel relatief veel onterechte afkeuringen en opmerkingen. De keuring van het mobiel erfgoed blijkt geen wezenlijke bijdrage te leveren aan de verkeersveiligheid. Omdat de meeste eigenaren hun mobiel erfgoed al een lange reeks van jaren hebben, is onderhoud en restauratie eigenlijk geen kostenpost maar veel meer een verantwoorde investering in deze voertuigen. Afschaffen van de APK-plicht zal in de praktijk niet of nauwelijks tot minder onderhoud leiden. Goed onderhoud is en blijft altijd noodzakelijk. Wie twijfelt kan natuurlijk altijd vrijwillig zijn historisch voertuig APK laten keuren.
 
Hoe verder
De FEHAC komt weer met een nieuwsbrief zodra we de ingangsdatum weten van de APK-vrijstelling voor voertuigen van 50 jaar en ouder.
 
Publicaties
Informatie uit deze nieuwsbrief is vrij van rechten.
Artikelen mogen geheel of gedeeltelijk worden overgenomen, mits de bron wordt vermeld.
 

Colofon
FEHAC Secretariaat
Kosterijland 15
3981 AJ Bunnik
 
☏ 085 - 303 46 51
✉ secretariaat@fehac.nl
@ www.fehac.nl

12
Cobra: algemene discussie / Gezocht foto's
« Gepost op: mei 04, 2020, 13:15:58 pm »
Beste forumleden en Cobra vrienden,

Ik ben op zoek voor mijn website in veiligheidsartikelen naar foto's [digitaal] van voertuigen en vaartuigen die in brand staan of hebben gehad. Deze foto's worden alleen als voorbeeld gebruikt op een website over wat er zoal mogelijk fout kan gaan en gaat. Liefst geen herkenbare personen of achtergronden. Kentekens e.d. worden onherkenbaar gemaakt. Heb je een foto of meerdere van boten, caravans, campers, motorfietsen, auto's en het bijzonder oldtimers of klassiekers en wil je deze graag delen, dan zou je mij er een groot plezier mee doen.
Indien je meer informatie wilt over het hoe en waarom. Stuur een mailtje en ik leg het graag uit. Foto's mogen gestuurd worden naar markvanbroekhoven@ziggo.nl

Alvast bedankt.

Groeten Mark

13
Het Cobra café / Met FEHAC-korting naar InterClassics Maastricht 16-19 januari 2020
« Gepost op: december 10, 2019, 17:46:10 pm »

Met FEHAC-korting naar InterClassics Maastricht 16-19 januari 2020
Forgotten classics is het motto van InterClassics 16-19 januari 2020. De FEHAC speelt daarop in en laat op haar stand de al lang vergeten merken Nash Ambassador en Borgward P100 zien. Ook dit jaar zullen op de vrijdag, zaterdag en zondag deskundige sprekers actuele oldtimer onderwerpen behandelen. Het exacte sprekers programma volgt begin januari in een nieuwsbrief, maar zeker weten we nu al dat brandstoffen en duurzaamheid belangrijke onderwerpen zullen zijn.

De FEHAC zal vrijdag 17 januari om 17:00 uur de prijzen uitreiken voor de mooiste Forgotten Classic Car en de mooiste klassieker en de mooiste clubstand. Alle leden van de aangesloten clubs nodigen we uit om bij een bezoek aan InterClassics ook een kijkje te komen nemen bij de FEHAC. Dat kan nu met met korting op de toegangsprijs.

InterClassics biedt speciaal voor FEHAC-clubleden korting op de entreeprijs die normaal € 20,- bedraagt. Als u online uw toegangskaarten koopt via www.interclassicsmaastricht.nl/FEHAC krijgt u € 4,- korting.

Als u onderstaande bon invult en meeneemt naar de kassa krijgt u >https://fehac.email-provider.nl/web/0bw72c9sfd/aiycppkage/rpcdcvjxy3/dxcjftbmkp
€ 3,- korting. Wij vragen de clubs dit buitenkansje door te sturen naar hun leden.
 
Publicaties
Informatie uit deze nieuwsbrief is vrij van rechten.
Artikelen mogen geheel of gedeeltelijk worden overgenomen, mits de bron wordt vermeld.

Colofon
FEHAC Secretariaat
Kosterijland 15
3981 AJ Bunnik
 
☏ 085 - 303 46 51
✉ secretariaat@fehac.nl
@ www.fehac.nl
   
Deze e-mail is verstuurd aan voorzitter@cobraclub.nl.

14
Cobra: algemene discussie / Afstellen motoren lastiger met moderne benzine
« Gepost op: november 06, 2019, 11:29:42 am »
FEHAC Nieuwsbrief 4 november 2019      
   
Afstellen motoren lastiger met moderne benzine
Amal Monoblock carburateur, gebruikt op veel Engelse motorfietsen vanaf 1955. Voor de afstelling zijn onder meer de hoofdsproeier (linksonder) en de in hoogte verstelbare sproeiernaald van belang.
   
Een oude uitlaat met lambda sonde is een mooi hulpmiddel voor het afstellen van de motor.
Afstellen oldtimer steeds lastiger bij veranderende brandstoffen
De oldtimers waarmee we nog altijd met veel genoegen rondrijden zijn allemaal geproduceerd in een tijd dat gelode benzine de norm was. Met de recente invoering van E10 benzine zijn we weer een stap verder verwijderd van dat tijdperk. Het wordt steeds belangrijker om na te gaan of de routines die we hebben ontwikkeld voor het afstellen van ons mobiel erfgoed nog toereikend zijn. Denk hierbij vooral aan de ontsteking en aan de carburateur. Zijn afstelgegevens uit de oude instructieboekjes nog wel maatgevend?
 
Lood uit en ethanol in de benzine
Het lood in de benzine zorgde voor klopvastheid (niet pingelen van de motor), maar ook voor smering en koeling van (uitlaat-)kleppen en klepzittingen. Ervaring leert dat de nieuwe benzine een snellere ontbranding met zich mee brengt en dat de verbrandingstemperatuur hoger wordt. Daarom kiezen velen voor een later ontstekingstijdstip dan de fabrikant oorspronkelijk aangaf. Na het lood uit de benzine kwam ethanol in de benzine. Ethanol heeft een lagere verbrandingswaarde dan benzine zelf, wat weer een vertragend effect heeft, waarmee het ‘laat’ afstellen van de ontsteking dan weer niet nodig is.
Meer zaken spelen bij het optimaal afstelling van een motor. Dat zijn het ontwerp van de motor, de compressieverhouding, de aard en plaatsing van de carburateur. Een carburateur geeft in de vlotterkamer een ‘voorverwarming’ van de brandstof. Verder wordt een goede afstelling van de motor en carburateur beïnvloedt door de luchtvochtigheid en luchttemperatuur. Er is een grote verscheidenheid aan constructies bij oldtimer-motoren. Daarom kan door de FEHAC geen algemeen geldende aanbeveling voor de afstelling van oldtimer motoren gegeven worden.
 
Voortschrijdende normering
In het zoeken naar minder verbruik, lagere uitstoot van ongewenste stoffen en meer rendement zijn voor producenten van brandstoffen (én voor fabrikanten van voertuigen) de eisen door de jaren heen aangescherpt. Dat betekent een groeiende kloof tussen de uitgangspunten die golden bij de productie van onze oldtimers en de huidige praktijk. Brandstofproducenten leveren in principe overeenkomstig de geldende normen. Maar die normen veranderen. Op dit moment geldt in Nederland de Europese norm NEN-EN 228:2012 + A1:2017 – “Brandstoffen voor wegvoertuigen – Ongelode benzine. Eisen en beproevingsmethoden”. Deze norm is voor het laatst in 2012 als geheel herzien en in 2017 voorzien van een aanvullingsblad. De norm heeft betrekking op E10 en op E5 (maximaal 10 respectievelijk 5% ethanol in de benzine).
 
Kookpunt benzine lager
De toevoegingen aan de benzines zijn door de jaren veranderd. De zogenoemde anti-icingdopes worden weggelaten omdat injectiesystemen het probleem van bevriezen niet kennen. Was in het verdere verleden het kookpunt van benzine 76-78 graden Celsius, nu is dat 57-58 graden Celsius. Dit geeft bij een warm wordende carburateur eerder problemen. Ook veranderde de soortelijke massa. Dit is weer van invloed op de werking van carburateurs die voor hun functioneren gebruik maken van de zwaartekracht.
Op basis van ervaringen in de oldtimerpraktijk wordt daarom meestal aangeraden de afstelling qua benzine ‘rijker’ te kiezen (grotere hoofdsproeier en/of hogere positie van de sproeiernaald als dit van toepassing is) om nare effecten als een vastloper te vermijden. Vanuit de FEHAC wordt aangeraden in oldtimers alleen brandstof te gebruiken zonder toegevoegd ethanol. Dat zijn nu Shell 98 V-power, BP 98 Ultimate, Ecomaxx oldtimerbenzine en de 102 octaan benzine van de TanQyou pompen.
 
Meten en kennis delen
Om bij een motor te bepalen welke afstelling leidt tot optimaal lopen zijn hulpmiddelen als een rollentestbank en lambdasondes voorhanden. Eigenaren en gebruikers van oldtimers hebben echter meestal deze middelen niet bij de hand en terughoudendheid is geboden. De afstelling op een rollentestbank kan optimaal zijn voor bijvoorbeeld wedstrijdgebruik terwijl die niet past bij ‘gewone’ gebruiksomstandigheden. Lambdasondes worden in toenemende mate gebruikt door handige sleutelaars die hiermee een nauwkeuriger afstelling bereiken dan met traditionele middelen. Nadeel is dat de oplossing alleen voor die ene auto of motor geldt en niet algemeen toepasbaar is. Toch zijn de oldtimerliefhebbers die zich met deze nieuwere technieken bezighouden binnen de clubs vaak belangrijke aanspreekpunten. Zij weten veel over één bepaald merk of type en worden zo de technische vraagbaak voor mede-clubleden.
 
Binnen clubs delen van kennis en ervaringen
De FEHAC pleit ervoor om binnen de clubs de kennis en inzichten over het juist afstellen van motoren en carburateurs te delen. Veel clubs kennen Technische Commissies of type-specialisten. En de bereidheid om elkaar te helpen is meestal ook wel aanwezig. Mocht binnen de eigen club die deskundigheid ontbreken dan kan ook een beroep gedaan worden op specialisten van bedrijven die zich bezighouden met motorenrevisie of tuning, al is hier de kennis over oldtimers niet altijd voorhanden.
Daarom: doe vooral navraag binnen de eigen club!
 
Publicaties
Informatie uit deze nieuwsbrief is vrij van rechten.
Artikelen mogen geheel of gedeeltelijk worden overgenomen, mits de bron wordt vermeld.
 

Colofon
FEHAC Secretariaat
Kosterijland 15
3981 AJ Bunnik
 
☏ 085 - 303 46 51
✉ secretariaat@fehac.nl
@ www.fehac.nl

15
Totally Dax / Re: Niet werkende knipperlichten
« Gepost op: september 16, 2019, 20:40:56 pm »
Hoi Ruud,

Ik denk dat je het rond de stuurschakelaar moet zoeken of daar direct in de buurt [knipperlicht relais] De zekering zal wel heel zijn en ik denk dat L +R op dezelfde zekering zit. De splitsing gebeurt in de stuurschakelaar. 
Het stuurhuis zal van een Dolomite zijn. Maar ik denk dat jouw stuurkolom met schakelaars van een Ford Sierra zijn. Als je een foto hebt kan ik wel zien wat het is.

Succes Mark

Pagina's: [1] 2 3 ... 18